Szoftverek


Szoftver :

A hardver csupán az a műszaki eszközegyüttes, amelyre szükségünk van a számítógép használata során. Viszont ezt az eszközt megfelelően irányítva működtetni kell ahhoz, hogy az általunk kívánt feladatot végrehajtsa. Erre az irányításra szolgálnak azok az utasítássorozatok, amelyek meghatározzák a számítógép által végrehajtandó műveleteket. Ezeket az utasítássorozatokat nevezzük programoknak.

A programok persze többféle funkciót is elláthatnak. Feladatuktól függetlenül azonban mind egy névvel illethető a hardver mintájára: szoftver.

A szoftver (angolul írva: software) tehát a hardvert használó, azt működtető szellemi termék.

Szokták szemléletesen úgy is megkülönböztetni a hardvert és a szoftvert egymástól, hogy a hardver a számítógép ,,kézzelfogható” része, a szoftver pedig a ,,kézzel nem fogható” része. A szoftver tulajdonképpen tehát a számítógépet működtető programok összessége. Az adatokat is a szoftverekhez sorolják néhányan, azonban helyesebb úgy tekinteni, hogy az adatokat a szoftverekkel lehet feldolgozni. Az adatokat a számítógép részének tekinteni hiba, hiszen a számítógép feladata éppen az adatok feldolgozása.

 

A szoftverek csoportosítása :

Operációs rendszer : feladata a számítógép működtetése, a legalapvetőbb funkciókat teszi elérhetővé a felhasználó illetve a többi szoftverfajta számára.

Segédprogramok : Az operációs rendszer szolgáltatásait kibővítő speciális programok, amelyek valamilyen feladat elvégzésére készültek. Általában a számítógép használatát könnyítik meg a felhasználó számára. Tömörítőprogramok és víruskereső programok is tartoznak ebbe a kategóriába.

Biztonság : Azon programok összessége. Melyek valamilyen formában a számítógépek élettartalmának csökkenését gátolják meg. Vírus keresők, vírusirtó programok, a winchester élettartalmát ellenőrző programok és egyebek.

Driverek : A driver-ek azon programok, melyek egyszerűbbé és lehetővé teszik az egyes eszközök csatlakoztatását a számítógépekhez. Például: egerek, nyomtatók, billentyűzetek, kamerák, fényképezőgépek, háttértárolók, scenner-ek stb.

Oktató programok : Különféle programok, melyek segítenek egyes tantárgyak, nyelvek megismerésében, elsajátításában, feladatok megismerésében, stb.

Multimédia : CD, DVD írók, borító tervezők, kép, videó, hang szerkesztő programok.

Irodai szoftverek : Számlázó, raktár készítő, szöveg és táblázat szerkesztő irodai szoftverek és sok minden más.

Internet : Minden ami az internetezéshez kell. Weboldal böngészők, webszerkesztők, chat programok és egyebek.

Játékok : Sokféle játék szoftverek.

Views All Time
Views All Time
Views Today
Views Today