Weboldal, honlap szerkesztők


weblap vagy más szóval weboldal eredeti értelmében egy olyan webdokumentum, mely megfelel a World Wide Web számára, és alkalmas arra, hogy egy webböngésző megjelenítse. A webböngésző a weblapot monitoron vagy mobil eszközön jeleníti meg. A weboldal az, ami megjelenik, nem pedig a fájl vagy fájlok, melyek meghatározzák a weboldal tartalmát és formáját, de sokan a weboldalt leíró fájlokat is weboldalnak hívják. A weboldal fő jellemzője a hiperszöveg, mely más weboldalakra navigálhat el minket linkeken vagy magyarul hiperhivatkozás-okon keresztül.

Sokan a weboldalnak vagy honlapnak hívják a webhelyeket, más néven webszájtokat, mivel az internet magyarországi elterjedésekor az angol website szót nem fordították le, nem volt rá megfelelő magyar szó, és még a mai napig a webhely kifejezés sem terjedt el eléggé. Ezért helyette tévesen a honlap, weblap, weboldal szavak valamelyikét használjuk a köznyelvben.

A webhely egy adott doménen található weboldalak összessége, tehát a webhely, webszájt weboldalakból, weblapokból tevődik össze. Egyik része a másiknak.

A honlap (homepage) szó pedig az adott webhelyen található weblapok közül az elsőt jelöli, a főoldalt, azaz a kezdőlapot.

A weblapok lehetnek statikusak, tehát egyszerű, HTML/XHTML nyelven írt lapok; vagy különböző program- vagy szkriptnyelveken írt dinamikus, azaz időben változó kinézetű és viselkedésű lapok.

Ezért a programoknál is sokféle csoportosítást tudnánk felállítani. Manapság már nem csak az úgynevezett szöveg szerkesztők által támogatott html szerkesztése és létrehozása a lényeg, hanem kell a java script, css, php és egyéb fájlok kezelése is. Ezen kívül még vannak olyan programok is, melyek nem csak a parancs sori beírás segítségét, hanem még meg mutatják az adott oldalt egy böngésző által. Tehát nagyon sokrétűek az adott programok. Ezért csoportosításukkal nem nagyon foglalkoznék, inkább a főbb cél: minél több, ingyenesen használható lehetőleg több platformon elérhető szoftver – szoftverek bemutatása.

 


 

Weboldal, Honlap szerkesztő programok:

Views All Time
Views All Time
Views Today
Views Today