Kalapácsvetés


A kalapácsvetés az atlétikai versenyszámok dobó számai közé sorolható. Ide tartozik még a gerelyhajítás, a súlylökés és a diszkoszvetés is. A nemzetközi versenyeken itt is a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) előírásai a mérvadóak.

Története

I. e. Skótok, írek ünnepi játékain harci kocsik kerekeit dobálták. A középkorban már prizma alakú vasfejet dobtak fanyéllel. 1500-as évek elején VIII. Henrik is vetett kalapácsot. 200 évvel később a skót Barmoral község népi játékainak része volt a 127 cm hosszú nyelű, 14, 16, 22 font súlyú kalapácsok vetése.

Majd 1866-ban először szerepel a kalapácsvetés az angol bajnokságon (a győztes eredménye 24,5 m) volt. Ekkor még egy vonal mögül, helyből dobták el a versenyzők a szert. 1880-ban pedig megjelenik a forgásos kalapácsvetés technika.

1900 olimpiai versenyszám lett a kalapácsvetés. Az első bajnok John Jesus Flanagan volt, akinek még két alkalommal (1904,1908) sikerült ezt a címet megszereznie. A Patrick Ryan által 1913-ban felállított 57,77 m-es első hivatalos világcsúcsot 25 éven át senkinek sem sikerült megdönteni.

Hivatalos dobószerek

Nemzetközi versenyeken csak az IAAF előírásainak megfelelő szereket lehet használni. Csak azok a szerek használhatók, amelyek érvényes IAAF jóváhagyással rendelkeznek. A versenyeken valamennyi szert a szervező bizottságnak kell biztosítania. Ezeken a versenyeken más szereket nem lehet használni. A verseny alatt a dobószereken semmiféle változtatás nem végezhető.

A többi versenyen saját szerek is használhatók, ha a rendezők a verseny előtt ellenőrizték és jóváhagyták azokat. Az így megjelölt szereket valamennyi versenyző használhatja.

Kalapács

Felépítése: A kalapács három részből, a fémből készült fejből, a nyélből (vagy huzal) és a fogantyúból (vagy kengyel) áll.

A kalapács feje vas vagy egyéb, a sárgaréznél nem lágyabb fém. Lehet tömör vagy üreges, az utóbbi esetben a súlygolyót lehet ólommal, illetve más szilárd anyaggal tölteni. A fejnek gömb alakúnak kell lennie, legalább 110 mm-es átmérővel a férfiak, és 95 mm átmérővel a nők részére. Ha a fej belülről töltött, a töltet nem mozdulhat el, és a gömb súlypontja nem lehet a középponttól 6 mm-nél távolabb.

A nyélnek egyetlen, egyenes, legalább 3 mm vastagságú olyan rugóacél huzalból kell készülnie, amely a dobás alatt észrevehetően nem nyúlik meg. A huzal az egyik vagy mindkét végén a csatlakoztatás végett áthurkolható.

A fogantyú teljesen merev anyagból készült, egy- vagy kétsoros hurok (bármilyen csuklós csatlakozás nélkül), amely a dobás alatt nem nyúlhat meg. Úgy kell a nyelet hozzáerősíteni, hogy az ne legyen befordítható a hurokba, ami adott esetben a kalapács teljes hosszának megnövekedését eredményezhetné.

Csatlakozás a nyélhez. A nyelet forgócsuklóval kell hozzákapcsolni a fejhez, amely lehet egyszerű csapágy vagy golyóscsapágy. A fogantyút a nyélhez hurokkal kell csatlakoztatni, forgócsukló használata nem megengedett.

A kalapácsnak a következő méreteknek kell megfelelnie:

(tömeg nyéllel és fogantyúval) versenyen használható kalapács minimális tömege (kg) férfi női
Feln./junior ifi feln./jun./ifi
7,26 kg 5,00 kg 4,00 kg
(csúcshitelesítés feltétele) információ gyártók részére: tömeg (kg) 7,265-7,285 5,005-5,025 4,005-4,025
teljes hossz a fogantyú belsejétől mérve (mm) 1175-1215 1165-1200 1160-1195
fej átmérője (mm) 110-130 100-120 95-110

Views All Time
Views All Time
Views Today
Views Today